Aquest llibre analitza l’evolució de Montgai i Butsènit d’Urgell durant un període clau per a la construcció històrica del municipi contemporani. Així mateix, vol servir també per explicar unes dinàmiques generals que sobrepassen llurs límits.
El recorregut històric s’inicia després de la Guerra de Successió, quan es creen les bases dels nous ajuntaments i s’acceleren uns canvis, iniciats el segle anterior, que van ser claus per a la transformació econòmica del país.
La lenta i llarga crisi del sistema feudal, la reconfiguració dels drets de propietat, les desamortitzacions de terres impulsades els segles xviii i xix, o l’arribada de l’aigua del Canal d’Urgell van suposar un canvi econòmic crucial per a la transformació de tota la comarca.
Ambdós pobles van viure en primera persona els canvis socials que van portar a la configuració d’una nova societat civil; la desintegració de l’estructura estamental d’Antic Règim, amb la seva llarga reacció agònica, la participació en la democràcia liberal, l’eclosió de l’associacionisme i el republicanisme, o els ecos dels conflictes a les perifèries de l’Imperi, ens permeten anar resseguint un camí que ens deixa a les portes de la II República.