DESINFORMACIÓ I PODER

DESINFORMACIÓ I PODER. ALQUÍMIES DE LA PERSUASIÓ (Libro en papel)

Editorial:
INSTITUCIÓ ALFONS EL MAGNÀNIM
Año de edición:
Materia
Internet
ISBN:
978-84-1156-022-1
Páginas:
228
Encuadernación:
Rústica
-5%
17,00 €
16,15 €
IVA incluido
Disponible en 10 días
Comprar

Hi ha un lema ben conegut que diu que la informació és poder. En canvi, aquest llibre gira entorn de la relació entre desinformació i poder. Qui disposa d'una informació manté un poder sobre aquells que la ignoren; però quan la informació sembla accessible amb un sol clic, quan tot esdevé objecte de filtracions i compartir és la consigna, llavors el poder ja no recolza sobre la informació privilegiada: passa a exercir-se des del soroll confusionari, en un brou espés on els relats es disputen una atenció limitada i la veritat no és un horitzó estable per a confrontar-los, sinó un valor que cotitza en un mercat i que es privatitza, viralitza i monetitza, sense a penes relació amb els fets.

Aquest assaig representa, en suma, una breu introducció a la trumpologia, Cambridge Analytica i la propaganda computacional, el Pizzagate, la decadència de la saludable sàtira informativa, les estratègies de Wikileaks i Facebook i la cara oculta de la transparència, les conspiranoies que es van articular en una elaborada plandèmia, el magnetisme que exerceixen sobre nosaltres els rumors i les mentides més desmesurades, la vanitat digital que ens du a compartir compulsivament per un grapat de likes, els trols impostors i la metxa que incendia les xarxes amb elements racistes i sexistes per mitjà d'identitats falses, Black Mirro, com a distopia més presentista que futurista...

Com es pot promoure una ciutadania entusiàsticament activa a les xarxes que es mantinga atenta a l'actualitat informativa sense que resulte desinformada ni contribuïsca al seu torn a desinformar? Com es pot plantar cara al fet que el verb compartir, que desprén tan bones vibracions i ens sembla tan eufòric i fraternal, puga esdevindre una eina afavoridora de l'error i la mentida virals?